|
|
Měsíc v Jižní Americe
K O K A V P E R U
Sušené lístky koky koupíte v Peru (a jižní americe vůbec) na každém rohu. Menší sáček stojí 1 Sol.
Přikupte ještě bílý prášek, nebo černou kuličku, což je vápenec, který pomáhá lépe uvolňovat alkaloidy
v koce obsažené. V každé restauraci vám nabídnou koka čaj (mate de coca).
Čaj si také můžete udělat vlastní, stačí vylouhovat koupené lístky. Trochu lístků si dáte do tváře, přidáte
onen vápenec a žvýkáte. Zachvíli vám strne huba a jazyk... :)
Koka má mnoho pozitivních účinků na organizmus. Pomáhá překonat problémy s nadmořskou výškou (také jsou na to léky).
Pomáhá odstranit únavu (pomatujete film MOTÝLEK? - jak Motýlek utíkal, žvýkal čerstvé listy koky na povzbuzení),
povzbuzuje metabolismus, pomáhá unaveným hlasivkám, zažívání a působí protiprůjmově. Teda alespoň to tvrdí zadní obal
z kokačaje co jsem si dovezl.
Ale pozor! Dovážet jak čaj, tak koku samotnou je zakázané! Já měl štěstí. Ačkoliv jsem obojí dovezl, prošel jsem
letištní kontrolou - nebylo to ale bezproblémové - po zjištění, že se vracím z Peru, začaly otázky typu:"Vezete nějaké
čaje nebo rostliny?", pak šly moje bágly na scaner a později ješte na osobní prohlídku, naštěstí neúspěšnou. Jiní ale
takové štěstí nemají a už to dokonce šlo k soudu. Obvinění ale byli později zproštění obžaloby...
Zdroj: mik ;)
|
|
|
K O K A
Keř rudodřev koka náleží k čeledi Erythroxylaceae a rodu Erythroxylum.
Na jihoamerickém subkontinentu existuje 200 druhů, z nichž pouze dva mají listy s vysokým obsahem alkaloidu kokainu.
K první sklizni dochází po dvou letech od vysazení.
Sklizně (mita) jsou do roka tři. Nejvydatnější je první (září - listopad).
Podruhé se koka sklízí v období dešťů (prosinec - únor). Vzhledem k teplotě a vlhkosti by to měla být nejlepší sklizeň, při deštích však značná část
listů opadá, a tak vynáší tato druhá sklizeň oproti první jen asi 80 procent. Kromě toho je také vystavena většímu riziku: nejsou-li
listy usušeny do 24 hodin po otrhání, zčernají a ztratí tak část alkaloidu.
Třetí sklizeň (březen - květen) představuje polovinu předchozí, ale s menším rizikem ztrát, neboť začíná období sucha.
Množství listů produkovaných ročně z jednoho hektaru je velmi proměnlivé a závisí především na nadmořské výšce, půdě a stáří rostliny.
Nicméně se podle odhadů pohybuje mezi 400 až 1000 kilogramy.
Zdroj: A.Delpirou/A.Labrousse-Koka, kokain, koks
|
|
|
H I S T O R I E
Nejstarší doklad o žvýkáni koky je starý téměř pět tisíc let. Inkové využívali rostlinu jako lék a rituální
drogu. Koncem 16. století ji přivezl do Evropy španětský lékař Nicola Monardes, který byl později i jejím velkým propagátorem.
Ve Starém světě ji později ještě výrazněji zpopularizoval italský neurolog Paolo Montagazza svým dílem
O hygienických a medicínských přednostech koky, ve kterém popisoval psychedelické účinky
drogy na vlastním těle a doporučil ji jako lék proti bolestem zubů a poruchám trávení. V roxe 1860
promoval německý chemik Albert Niemann na své fakultě s tématem „O nové zásadité látce v listech koky".
Pro doposud neznámou sloučeninu jako první použil název kokain.
V roce 1863 si korsický chemik Angelo Mariani nechal patentovat své nové víno - mix sladkého
moku a výtažku z koky. Mezi obdivovatele a časté konzumenty značky Vin Mariani patřili
například Juies Verne, Henrik Ibsen, Sarah Bernhardtová či sochař Auguste Rodin. Roku 1884
vydává Sigmund Freud studii O koce, ve které popisuje působení drogy na vlastním těle a předkládá
doporučení kokainu jako stimulantu při fyzickém a psychickém vyčerpání. Později drogu
opěvuje pro její „zázračné" úspěchy při léčbě alkoholismu a poruch trávení. Látka byla pro své
uklidňující účinky po dlouhou dobu používána jako běžné lokální anestetikum. Ve světě tolik
oblíbená kokakola obsahovala ještě v roce 1903 čistý kokain a těšila se právě díky účinkům drogy
obrovské oblibě. Zlaté „feťácké" časy kokainu nastupují až ve dvacátých letech 20. století, kdy
se z okrajové drogy stává běžná součást společenského života vyšších a středních vrstev. Největší
oblibu však kokain získává v 70. a 80. letech, kdy se nejen díky novým pašeráckým cestám
a propracovanému systému distribuce,ale i módností užívání stává jednou z nejrozšířenějších
a nejčastěji užívaných stimulačních látek.
Zdroj: Časopis TÝDEN
|
|
|
P R O D U K C E
Mezinárodní obchod s kokainem:
Peru |
9 % světové produkce |
Kolumbie |
26 % světové produkce |
Bolívie |
65 % světové produkce |
|
|
|
|
|
|
|